хроничен

хроничен
прил. - дълготраен, продължителен

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • хроничен — (грч. chronikos временски) што се јавува одвреме навреме, што се повторува повремено, што трае долго време, постојан (обично за болест) …   Macedonian dictionary

  • елефантијаза — (грч. elephas слон) мед. значително зголемување на обемот на еден екстремитет или на друг дел од телото предизвикано од тврд и хроничен едем на кожата, највисок степен на краставост, болест кај која кожата и поткожното ткиво (особено на главата,… …   Macedonian dictionary

  • пруритус — (лат. pruritus) мед. хроничен јадеж на кожата, особено кај болни од шеќерна болест, болест на црниот дроб, кај нервозните и кај старите луѓе …   Macedonian dictionary

  • скополамин — (грч. skopelos гребен, планински срт, + амин) алкалоид со слично дејство како атропинот многу отпорен се употребува за лекување на психолошка возбуденост на душевни болни, хроничен алкохолизам, за подготвување на наркоза заедно со морфин многу… …   Macedonian dictionary

  • дълготраен — прил. дълговременен, продължителен, дълъг, нескончаем, вековен, дълговечен, издръжлив, устойчив, траен, многотраен, солиден прил. постоянен прил. нерушим, неразривен, вечен прил. неизменен, перманентен, непрекъснат прил. хроничен …   Български синонимен речник

  • продължителен — прил. непрекъснат, непрестанен, неспирен, нескончаем, постоянен, неизменен, траен, вечен, дълговременен, дълготраен, дългосрочен, безкраен, дълъг, бавен прил. хроничен прил. просторен, обширен, разширен, продължен прил. проточен, провлечен …   Български синонимен речник

  • ТУБЕРКУЛЕЗ — ТУБЕРКУЛЕЗ. Содержание: I. Исторический очерк............... 9 II. Возбудитель туберкулеза............ 18 III. Патологическая анатомия............ 34 IV. Статистика.................... 55 V. Социальное значение туберкулеза....... 63 VІ.… …   Большая медицинская энциклопедия

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”